Jak tanio i wydajnie uzyskać zapach whisky? Zadba o to doktorant z Wrocławia
8 lipca 2022, 10:59W Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu trwają intensywne prace nad... zapachem whisky. A właściwie nad otrzymywaniem związków zapachowych takich jak whisky lakton, aerangis lakton i piperonal. Whisky lakton występuje naturalnie w dębie, a po raz pierwszy odkryto go w alkoholach dojrzewających w dębowych beczkach, jak whisky czy koniak
Kopi luwak - kawa z...
31 lipca 2007, 14:08Jeden z najbardziej cenionych przez koneserów gatunków kawy jest zbieranych przez... cywety. Te dzikie zwierzęta, przypominające nieco koty, odwiedzają w nocy indonezyjskie plantacje i spośród owoców, które opadły na ziemię, wybierają te najsmaczniejsze.
Bakterie jak król Midas
6 października 2009, 10:57Poszukiwanie złóż metali czy minerałów często bywa czasochłonnym i kosztownym zadaniem. Odkrywanie złota stanie się jednak łatwiejsze dzięki zmodyfikowanym genetycznie bakteriom Cupriavidus metallidurans, dla których pierwiastek ten jest szkodliwy, dlatego wydzielają go w czystej metalicznej postaci (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Na ludzkim języku zidentyfikowano receptory tłuszczu
13 stycznia 2012, 11:29Nasz język wykazuje powinowactwo do tłuszczu, co umożliwia jego wykrywanie. Osoby z różnymi wariantami genu CD36 wykazują różną wrażliwość na "tłusty" smak (Journal of Lipid Research).
Początki molekularne raka trzustki
10 listopada 2014, 11:42Naukowcy z Mayo Clinic w Jacksonville opisali etapy molekularne konieczne do tego, by produkujące enzymy trawienne komórki pęcherzykowe trzustki stały się zmianami przednowotworowymi.
Cukier trehaloza wspomaga makrofagi w walce z miażdżycą
7 czerwca 2017, 11:46Trehaloza, która stanowi główny cukier hemolimfy owadów i występuje w grzybach, np. drożdżach, pomaga w leczeniu miażdżycy.
Zidentyfikowano bardzo wczesny etap toksycznego oddziaływania beta-amyloidu na neurony
9 sierpnia 2019, 14:53Po raz pierwszy naukowcom udało się zidentyfikować bardzo wczesny etap toksycznego oddziaływania beta-amyloidu na neurony. Poznanie przyczyny dysfunkcji komórkowej może pomóc w opracowaniu skutecznych metod terapii choroby Alzheimera (ChA).
Chcesz zostać tatą? Uważaj na soję!
25 lipca 2008, 23:02Już niewielka ilość spożywanej regularnie soi może pogarszać jakość nasienia - donoszą naukowcy z Uniwersytetu Harvarda. Na razie nie są dokładnie znane przyczyny tego zjawiska, lecz ocenia się, że zawarte w roślinie izoflawonoidy mogą powodować zaburzenia hormonalne.
Genetyka sushi
9 kwietnia 2010, 08:43Dzięki jedzeniu sushi bakterie zamieszkujące ludzki przewód pokarmowy nabywają geny kodujące enzym rozkładający twarde ściany komórek glonów. Wygląda więc na to, że pokarmy rzeczywiście nas w jakiś sposób definiują, a na pewno ujawniają umiejętności współpracujących z nami mikrobów.
Diamenty są przyjaciółmi kobiety i... ulepszonych szalek Petriego
12 lutego 2013, 07:20Naukowcy z Uniwersytetu w Ulm uzyskali szalkę Petriego pokrytą nanokrystalicznym diamentem. Ponieważ jest ona bardziej biokompatybilna od zwykłych szalek z polistyrenu, Niemcy uważają, że znajdzie zastosowanie w eksperymentach in vitro. Pesymiści twierdzą jednak, że na przeszkodzie stanie wysoka cena...